Sparen

Samengesteld gezin en sparen voor de kinderen-hoe wij dat doen en waarvoor

Een nieuwe relatie waarbij jij of je partner al kinderen hebt kan best een uitdaging zijn. Zo ook op financieel gebied. Want als je spaart voor de kinderen doe je dit dan alleen voor je eigen vlees en bloed, of ook voor je bonuskinderen? Wij zijn zo’n samengesteld gezin, en daarom vertel ik vandaag hoe wij dit doen.

Sparen als samengesteld gezin-hoe dit bij ons gaat

Zoals ik net al vertelde zijn wij een samengesteld jong gezin met inmiddels 2 kinderen. Maar toen wij samen kwamen was Ro nog maar 24 zonder kinderen. Ik had al een dochter uit mijn vorige relatie van toen net 3 jaar oud. Gelukkig hadden die twee vanaf het begin een hele leuke klik met elkaar. En zijn wij er verder voor gegaan. Vanessa en ik woonden nog maar kort in ons eigen huisje, nadat we bijna een jaar bij mijn moeder in huis hadden gezeten.

Na 6 maanden samen zijn hebben we besloten om mijn huur huisje op te zeggen, en samen te gaan wonen in Ro zijn koophuis. Super leuk! Maar dat was ook het moment dat je over financiële zaken moet praten. Want hoe gaat dat er uit zien nu je echt samen bent? Destijds had ik grote schulden en relatief weinig inkomen. Ik studeerde en leefde van stufi met toeslagen die ik van de belastingdienst kreeg. Maar die toeslagen vielen allemaal weg toen Ro en ik zijn gaan samen wonen ivm teveel verdienen van Ro. Logisch, maar ik ging er zeker wel 500 euro per maand op achteruit. Sparen voor Vanessa zat er dus niet meer in. Dit vond ik erg en verdrietig tegelijk. Mijn kind was nu de dupe van mijn financiële puinhoop.

Ro zag dit natuurlijk aan mij, en bood aan om het spaarbedrag van 50 euro over te nemen zodat ik mij kon richten op het aflossen van mijn schulden. Super lief en zogezegd zo gedaan. De beste tip die wij dus kunnen geven, praat er over. sowieso zou je dit altijd moeten doen in het begin van iedere relatie, maar zeker als er kinderen in het spel zijn. Weet waar je partner financieel staat. Want heeft je partner schulden zoals dat bij ons was. Dan krijg je daar toch als partner zijnde ook mee te maken. Wees transparant, dat is echt het allerbeste.

Spaarbedrag, doel en de stand van zaken

Toen Vanessa dus nog geen zusje had, was het maandelijkse spaarbedrag 50 euro. Toen Norah eenmaal kwam en geboren was, zijn wij ook voor haar begonnen met het sparen van 50 euro. 100 euro totaal voor beide kinderen. Sinds een aantal maanden hebben we het bijgesteld naar 20 euro per kind. En sparen opa en oma (mijn schoonouders) ook nog 15 euro per kind. Beide meisjes ontvangen dus nu 35 euro per maand op hun rekening.

Dit vinden wij voor nu even genoeg. Omdat we nog andere wensen en dromen hebben. Namelijk het aanpakken van de tuin en we willen graag ook sparen voor een nieuwe badkamer. één keer in de zoveel tijd krijgen de meiden nog een deel kinderbijslag gestort, als er niets nodig is.

Vanessa en Norah hebben beiden hun spaarrekening bij de ABN amro bank. en op Vanessa haar rekening staat nu een bedrag van 2.370,66 euro. met als einddoel 10.000 euro. Dit is het deel eigen geld wat er ongeveer nodig is voor het kopen van een eigen woning hier in de omgeving. Wij zouden graag willen dat ze direct een huis kunnen kopen als ze het ouderlijk huis willen verlaten. Een goede investering voor de toekomst en geen jarenlange wachtlijsten bij de woningbouw.

Norah heeft nu een bedrag van 895 euro op haar rekening. Met ook een einddoel van 10.000 euro. Wat ook bedoeld is voor het kopen van een eigen woning.

Sparen jullie voor de kinderen? en hebben jullie dan ook een speciaal doel? Laat het even weten in de comments. Ik ben heel benieuwd hoe andere ouders dit doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *