boodschappenbudget
Besparen

Boodschappenbudget: wat geven wij uit + handige tips

Wie zijn (of haar, uiteraard) uitgaven eens goed onder de loep neemt, kan vaak best nog wel wat besparen. één van die dingen waar je echt goed op kunt besparen zijn de boodschappen. Dit heb je namelijk buiten je vaste lasten om helemaal zelf in de hand. Hoe fijn is dat? Mocht je nog niet werken met een boodschappenbudget, en je besluit dit wel te gaan doen, zal je merken hoeveel geld er eigenlijk weg lekt aan dure of onnodige producten. Door jezelf een budget te geven, dwing je jezelf om eens kritisch te kijken naar wat je allemaal in je winkelmandje gooit zonder er eigenlijk over na te denken. Door bewust keuzes te maken ga je op een andere manier boodschappen doen. En dat levert geld op! Je leest hier alles over ons budget en ik deel nog wat tips met je.

Zo doen wij het

Voordat ik ons boodschappenbudget met je deel is het natuurlijk handig om te weten uit hoeveel personen ons huishouden bestaat. Ro en ik hebben 2 kindjes. De oudste is 6 en de jongste is 1,5 jaar oud. Wij zijn dus met 2 volwassen en 2 kinderen. Ook de jongste eet goed met de pot mee. Ik kook dus echt voor 4 personen. Al eten de kinderen natuurlijk wel wat minder dan wij.

Ik heb een boodschappenbudget samengesteld van 75 euro per week. Dit is incl alle verzorgingsproducten zoals luiers, doekjes etc. Wij roken allebei niet. Dat scheelt natuurlijk ook. Het tanken van de auto valt hier wel buiten.

75 euro dus. Dat is 300 euro per maand. De één zal hier van schrikken, de ander zal het nog ruim vinden. Een ‘juist’ boodschappenbudget is er dus ook niet. Reken eens uit wat je nu gemiddeld uitgeeft aan boodschappen en bedenk dan wat je minimaal nodig denkt te hebben. Zie zo, dat is je budget. Lukt het om hier binnen te blijven? Dan kan je het eventueel nog wat naar beneden bijstellen. Het geld wat overblijft van ons weekbudget stop ik in een spaarpot. Super motiverend en leuk om deze spaarpot aan het eind van het jaar open te maken met de kinderen, en er dan als gezin wat leuks van te doen.

Tips om je kosten voor boodschappen te verlagen

Huismerken zijn niet altijd goedkoper. Vaak is dit inderdaad wel zo, maar ga er niet klakkeloos van uit. Het komt vaak voor dat huismerken duurder zijn dan A merken. Kijk er vergelijk goed.

Grijp niet alles zomaar van de onderste plank. Vroeger was dat inderdaad waar de goedkope producten stonden. Maar inmiddels weet men ook wel dat klanten vaak zonder te kijken naar de onderste plank grijpen. Hier geld weer: kijk en vergelijk. Vaak staan de goedkoopste producten nu helemaal bovenaan of juist op ooghoogte in het schap. 

Koop geen aanbiedingen van producten die je anders ook nooit gebruikt. Een goedkope aanbieding van iets dat je niet nodig hebt, is altijd nog te duur.

Doe boodschappen aan het einde van de dag, of aan het einde van de week. Op deze manier kan je optimaal gebruik maken van kortingsstickers op vlees en groenten. Vooral de aldi doet hier veel mee! Zo kocht ik laatst een grote zak boerenkool voor 30 cent met de datum van die dag. Geen probleem als je dat toch van plan was te eten. Vlees met korting kun je gemakkelijk nog een hele poos in de vriezer bewaren.

Maak een lijstje en kijk daar regelmatig kritisch naar. Heb je echt alles nodig? Die koekjes of snoepjes bijvoorbeeld?


Hoeveel geef jij uit aan boodschappen en voor hoeveel personen is dat? Ben je tevreden of juist niet? Laat het vooral weten in de comments. Vind ik leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *